czwartek, 17 lutego 2011

Rukola z piersią z kaczki, winogronami i serem brie skropiona octem balsamicznym

Mama powiedziała mi dzisiaj, że na tym moim blogu tyle pyszności a ona nic nie może ugotować, bo tu cebula, tam papryka. Zrobi i nie zjedzą. Więc teraz przepis specjalnie dla niej, myślę że i Panowie takie coś chętnie zjedzą. Niech Ci się przyjęcie uda ;)

Rukola z piersią z kaczki, winogronami i serem brie skropiona octem balsamicznym
Składniki:
podwójna pierś z kaczki
rukola – 1 opakowanie
kiść białych winogron – niech będą słodkie ;)
1 serek brie (może też być camembert)
sól, pieprz, miód, kilka listków rozmarynu
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek

Dzień wcześniej (a przynajmniej godzinę wcześniej) zamarynować pierś kaczki w miodzie, rozmarynie, occie balsamicznym i w kilku kroplach oliwy, posolić i popieprzyć do smaku. Po zamarynowaniu usmażyć pierś kaczki, oczyszczonej z listków rozmarynu, na rozgrzanej suchej patelni po około 8 minut z każdej strony. Zaczynamy smażenie od położenia stroną ze skórą. W tak zwanym międzyczasie na dużym talerzu rozkładamy rukolę, układamy pokrojone na pół winogrona i ser pokrojony w kostkę. Całość skropić delikatnie oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym (takim prawdziwie gęstym). Na górę sałatki ułożyć plastry pokrojonej piersi. Zdrowego smacznego!

1 komentarz:

Rafalll pisze...

Hej:) przejrzałem bloga i jestem pod wrażeniem!:) Pomyslałam, że zaproponuje Ci coś nowego - zajrzyj na www.dniherbaty.pl w zakładkę Herbata z dodatkami:) Blogerzy mają okazję wykazać się inwencją:P

Prześlij komentarz