środa, 5 czerwca 2013

Deser z jogurtu naturalnego, gruszki i orzechów włoskich

Trzymanie się diety jest najtrudniejsze kiedy przychodzi straszliwa chęć na słodkie. Zmienna pogoda powoduje, że mam ochotę zjeść coś słodkiego. Już. Natychmiast. Piękne desery kuszą z wystaw sklepowych. Czytanie blogów, gdzie słodkości wyglądają obłędnie tylko podsycają tę chęć. Przypominanie sobie najlepszego deseru jaki się jadło w życiu - galaretkę z limoncello z gałką lodów waniliowych domowej roboty nie pomaga. 

Na szczęście moja dieta jest wypełniona dobrymi, zdrowymi słodkościami, które można bezkarnie konsumować, pilnując oczywiście aby nie przekroczyć wytyczonej ilości. Nic w nadmiarze nie jest dobre.

Pamiętajcie, że jemy też oczami. Im ładniej uda Wam się zakomponować deser, tym bardziej zadowoli was ta propozycja i nie będziecie tęsknie spoglądać na batonika czy sernik. Dbałość o szczegóły doprowadzi do jeszcze większej radości z konsumpcji. Jakbyśmy w ogóle nie byli na diecie.



Deser z jogurtu naturalnego, gruszki i orzechów włoskich

200 g jogurtu naturalnego
200 g gruszki
10 g orzechów włoskich


Jogurt bardzo dobrze wymieszać aby stał się aksamitny, gruszkę pokroić w kostkę a orzechy rozdrobnić na malutkie cząstki (zostawić jeden do udekorowania góry). W kieliszku układać warstwy jogurtu, gruszki, orzechów aż do wykorzystania wszystkich składników.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz