sobota, 23 marca 2013

Rolada z piersi indyka pastą z suszonych moreli, orzechów i bazylii

Na dzień dobry i na dobry weekend. Chwilę przed wyprawą na rynek po mięso na kiełbasę na święta, dzielę się tym co mi dzisiaj w głowie gra. Relację z produkcji odchudzonej białej kiełbasy zapowiadam oficjalnie na jutro.

A tymczasem... I need you tonight...miłego dnia proszę Państwa. Miłego dnia :)



A w ramach przygotowań na święta polecam wolno pieczoną pierś indyczą. Po takiej obróbce jest ciągle soczysta i świetnie będzie nadawać się na wielkanocne śniadanie.


Rolada z piersi indyka pastą z suszonych moreli, orzechów i bazylii

1 kg piersi indyczej
10 suszonych moreli
10 g orzechów ziemnych niesolonych
kilka listków bazylii
dwie łyżki oliwy
sól, pieprz
sznurek do związania mięsa

Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Pierś z indyka rozcinamy na jak największy płat o grubości około 1 cm. Należy to zrobić rozcinając w poprzek włókien i nie docinając do końca mięsa. Po takim zabiegu otrzymamy duży płat mięsa. Rozbijmy go tłuczkiem do mięsa tak aby powierzchnia jeszcze się zwiększyła, ale uważajmy aby nie zrobić dziur w strukturze mięsa. Do blendera wsypujemy morele, orzechy, bazylię i wlewamy oliwę z oliwek. Miksujemy. Tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy po całym płacie mięsa. Przyprawiamy do smaku i zwijamy mięso w rulon. Układamy roladę końcem zawinięcia do spodu i związujemy ściśle sznurkiem. Ważne aby tak związać mięso, żeby w każdym miejscu przylegało ściśle. Polewamy roladę odrobiną oliwy z oliwek, nacieramy dokładnie mięso i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 h.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz