niedziela, 29 sierpnia 2010

Czili Chilli

Wiem, wiem... jest lato a ja tutaj prezentuję wybitnie jesienne danie. Ale jakoś tak podskórnie czuję, że jesień zaraz przyjdzie. Zresztą zaczynam mieć ochotę na zieloną herbatę wieczorem a to wyjątkowo jesienna przyjemność.

Do przepisu zainspirowała mnie otrzymana od Cioci fasolka. Bo kaszubskim zwyczajem jest potraktować gości wyjątkowo gościnnie i dać "na wynos" domowej roboty masło czy też sztućce do sałaty ;)

Wariacja na temat chilli con carne.

Składniki:
25 dag mielonego (ja dałam z mięsa wieprzowego)
słoik białej fasoli
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz, przyprawa do chilli con carne
papryka słodka w proszku
sos Tabasco
1 łyżka oliwy z oliwek
jogurt bałkański
natka pietruszki

Mięso przesmażyć w garnku na oliwie, zalać 0,5 litra wody, dodać pomidory, sól, pieprz, przyprawę do chilli con carne, starty na tarce czosnek. Dusić pod przykryciem przez pół godziny od czasu do czasu mieszając.Jeżeli chilli będzie zbyt gęste dolać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz fasolę wraz z zalewą. Dusić pod przykryciem pół godziny od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku. Zaostrzyć smak poprzez dodanie sosu Tabasco. Przed podaniem posypać natką pietruszki (jeżeli macie to lepiej świeżą kolendrą). W miseczce nałożyć trochę jogurtu - będzie łagodził ostrość potrawy. Można jeść z ryżem, bagietką lub nachos.

Smacznego!

3 komentarze:

Mateusz pisze...

Bardzo dobrze robiący konkret po wcześniejszych lekkich zupkach i warzywkach ~:)

Prosto z kuchni... pisze...

no ale ale.. nie aż takie ciężkie to było.. zwłaszcza w takiej ilości ;)

Mateusz pisze...

Nie ciężkie, ale konkret...i mięsooo ;D

Prześlij komentarz