Risotto z winem musującym i suszonymi pomidorami
Składniki:
szklanka wina musującego
20 dag pieczarek
10 suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek czosnku
cebula dymka
ryż do risotto Arborio
2 łyżki masła
sól, pieprz, cukier
Rozgrzać na patelni połowę masła, dodać dymkę. Jak już będzie zrumieniona dodać ryż tak aby zakrył dno patelni (moja miała średnicę około 30 cm). Zeszklić po czym zalać częścią wina. Cały czas mieszać. Z racji późnej pory i chęci nie konkurowania z aromatem wina dolewałam wrzątek a nie wywar z warzyw. Dodać pokrojone na 4 części pieczarki i pomidory pokrojone w paski. Gotować przez 15-20 minut cały czas uzupełniając wodą tak aby ryż był lepki jednocześnie w tej wodzie nie pływając. Pod koniec gotowania dolać resztę wina. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Dla złamania kwasu potrawy wsypać cukier wedle uznania. Dodać resztę masła. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Smacznego!
7 komentarzy:
mmm brzmi smacznie :) a co to za tajemne powody do świętowania? ;> radością się trzeba dzielić z innymi a nie ukrywać w tajemnicy ;) ;p
Jak piszę, że tajemne to tajemne ;P Wszystko w swoim czasie ewec. Uprzedzając... nie jestem w ciąży co można by wykluczyć po wcorajszym spożyciu niewyobrażalnej ilości wina ;)
Melduję, że zjedzone i pyszne. A co do pozostałości poweselnych, to mam wniosek racjonalizatorski: trzeba poszukać jakichś przepisów na potrawy z wódką. Albo jakieś wymyślić :D
Kochana A, słuchaj Męża swego bo mądrze prawi. Potrawy z wódką- piszę się na pierwszego degustatora. Byle do syta:-)
Buziaki wielkie:*
kuzynka emilka
Moi drodzy... potrawy z alkoholem są zacne. A wesz milla, że istnieje taki przepis z na alkoarbuza.. wlewasz w sałatkę owocową prawie pół litra i odstawiasz na przegryzienie. Wstajesz od niego radosna i ululana ;)
dziękuję, ten przepis znam i owszem. Ale ja chcę coś super od Ciebie! Na przykład mięso faszerowane w zalewie z wódki, albo gołąbki w sosie żubrówkowym, albo ciasto sobieskie...
Podjęłam wyzwanie ;)
Prześlij komentarz