Grillowana pierś kurczaka z warzywami na chrupko w słodko-kwaśnym sosie
(przepis na 2 duże porcje)
Składniki:
1/2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cukinia
4 pieczarki
1 cebula
1/3 papryczki chilli
szczypior do posypania
1 łyżka oliwy z oliwek
na marynatę:
2 łyżeczki dżemu śliwkowego
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki octu ryżowego
1/2 soku z limonki
skórka starta z 1/2 limonki
imbir wielkości ząbka czosnku
1/2 papryczki chilli
Marchew, pietruszkę, cukinię oraz pieczarki pokrój w słupki. Papryczkę i cebulę w talarki. Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, posól do smaku. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem w miseczce.
Na rozgrzanego grilla wlej oliwę i zacznij grillować marchew i pietruszkę. Cały czas mieszając po 3 minutach dodaj pieczarki i cebulę. Po kolejnych 3 minutach grillowania i mieszania dodaj cukinię. Przesuń warzywa na bok grilla robiąc miejsce dla piersi kurczaka. Przesmaż mięso na grillu z każdej strony i po 2 minutach wmieszaj je do warzyw. Dodaj marynatę i mieszaj aż wszystko się ze sobą połączy. Grilluj jeszcze przez chwilę upewniając się, że kurczak nie jest surowy w środku.
Ten przepis równie dobrze można zrobić na zwykłej patelni lub klasycznie używając woka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz