wtorek, 5 lutego 2013

Grillowana pierś kurczaka z warzywami na chrupko w słodko-kwaśnym sosie

Nie lubię się powtarzać, więc rzadko kiedy gotuję dwa razy tę samą potrawę. Szukam różnorodnych smaków, które dam radę zamknąć w pojemniczku na mój lunch o 13.00. Takie gotowanie  to tak naprawdę duże wyzwanie. Jak to zrobić żeby po transporcie i odgrzewaniu w mikrofalówce nadal cieszyło oko i kubki smakowe? Cały czas się tego uczę, ale poniższy przepis z całą pewnością mogę polecić, bo taką próbę przetrzyma. Sekretem tego dania są chrupkie warzywa w smakowitej otoczce marynaty pachnącej śliwką i limonką z ostrą nutą chilli.

Grillowana pierś kurczaka z warzywami na chrupko w słodko-kwaśnym sosie
(przepis na 2 duże porcje)

Składniki:
1/2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cukinia
4 pieczarki
1 cebula
1/3 papryczki chilli
szczypior do posypania
1 łyżka oliwy z oliwek

na marynatę:
2 łyżeczki dżemu śliwkowego
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki octu ryżowego
1/2 soku z limonki 
skórka starta z 1/2 limonki
imbir wielkości ząbka czosnku
1/2 papryczki chilli

Marchew, pietruszkę, cukinię oraz pieczarki pokrój w słupki. Papryczkę i cebulę w talarki. Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, posól do smaku. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem w miseczce.

Na rozgrzanego grilla wlej oliwę i zacznij grillować marchew i pietruszkę. Cały czas mieszając po 3 minutach dodaj pieczarki i cebulę. Po kolejnych 3 minutach grillowania i mieszania dodaj cukinię. Przesuń warzywa na bok grilla robiąc miejsce dla piersi kurczaka. Przesmaż mięso na grillu z każdej strony i po 2 minutach wmieszaj je do warzyw. Dodaj marynatę i mieszaj aż wszystko się ze sobą połączy. Grilluj jeszcze przez chwilę upewniając się, że kurczak nie jest surowy w środku. 

Ten przepis równie dobrze można zrobić na zwykłej patelni lub klasycznie używając woka. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz